Damrak

Miután megérkeztünk a Centraal Stationba, utunkat a Damrak nyüzsgő széles utcáján folytatjuk, amelyet átszelve megérkezünk a Dam térre, a főtérre.

A Damrak az Amstel folyón épült gát északi nyúlványa, a régi kikötő környéke, amely a Dam tértől a Centraal Stationig vezet. Ma forgalmas, széles utca, tele szállodákkal és kávéházakkal, régiségkereskedésekkel és csiricsáré, néhol egy kis bóvlit áruló boltokkal.
Itt található a Seksmuseum Amsterdam is, meglehetősen bizarr gyűjteményével (pl. John Lennon erotikus rajzaival).

A Damrakon sétálva szembetűnik a Beurs (Árútörzsde), amelyet a déli végén találjuk, ami a maga korában funkcionális vonala, kocka alakú óratornya miatt forradalmian modern épületként hatott.
1903-ra készült el Hendrik Petrus Berlage építész tervei alapján. Ma az amszterdami városi építészet mérföldköveként tartják számon. 1999-ben a Nemzetközi Architektúra Szervezet beválasztotta az 1000 legfontosabb épület a XX. századból listájára.
A belső csarnokot, vas- és üvegötvözetű tetőszerkezetén kívül Jan Toroop falfestményei díszítik. Az ember fejlődését mutatja be Ádámtól a tőzsdealkuszig. Sajnos a tőzsde nem volt népszerű a kereskedők körében. Most koncertek és kiállítások céljára használják.