Fríz szigetek

Pontosítjuk hollétem koordinátáit...ha valaki erre tévedne élete hajóján, tudja hol keressen engem!:)

A Fríz más néven Waddensee- szigetek Noord Holland tartomány tetejétől északkeleti irányban széles ívet alkotva húzódnak a német partok felé. A térképen úgy néznek ki, mint egy földcsík, mely elszakadt a szárazföldtől, és különböző méretű darabkákra töredezett szét.
Valójában a szigetek egy hatalmas homokpad részét képezik, melynek nagyja a víz alatt húzódik. Ez a homokpad természetes hullámtörőként működik az Északi-tenger és Hollandia északi tartományai között. A középütt rekedt sekély víztükör a Waddensee ("Sáros tenger") nevet kapta. A Waddensee átlagos mélysége egy méter körül van, de három méternél mélyebb pontja még dagálykor sincs.
Apálykor a tenger visszavonul és szabaddá válik az a kb 2600 négyzetkilométeres sáros lapály, melyben rengeteg tengeri állat él, és ezrével vonzza a táplálékot kereső madarakat. A szigetek szintjén ideális környezetet jelentenek a madarak és különösen a vadvirágok számára. A szigetcsoportnak öt nagyobb és számtalan kisebb, lakatlan tagja van. A szigetek további jellemzője a jó minőségű homokos tengerpart, ezt nyári hétvégeken meglehetősen sok ember keresi fel.
A többi évszakban a szigetre áldott nyugalom borul, a természetbarátok nagy örömére.

így ha valaki egy lakatlan, vadregényes szigeten szeretne élni Hollandia, Fríz szigeteket írjon a GPS be, mert itt akad belőlük bőven.:)

Egy kedvenc holland énekesnőm s egyik kedvenc italom szerencsés találkozása az alábbi dal:
 Szép napot!:)

Hollandia dióhéjban

Hollandia (teljes nevén Holland Királyság, hollandul Koninkrijk der Nederlanden) nyugat-európai ország. Délről Belgium, keletről Németország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. A holland közjog különbséget tesz „Hollandia” és a „Hollandiai Királyság” között. A Hollandiai Királyság 4 részből áll: Hollandia, valamint Karib-szigetekhez tartozó Aruba, Curaçao és Sint Maarten. Belgium, Hollandia és Luxemburg szoros regionális együttműködését általában Benelux államokként említik.
Vízhálózata rendkívül gazdag. Az országba érkező folyók mind az Északi-tengerbe ömlenek.
Annak ellenére, hogy kis ország a táj rendkívüli változatos, és a tizenkét tartomány mindegyikének megvan a maga jellegzetes arculata. Hollandia legismertebb városai Noord (Észak) és Zuid (Dél) Holland tartományban vannak. Amszterdamon, Hágán és Rotterdamon kívül egész sor kisebb város is közéjük tartozik, mint például Delft, Leiden, Haarlem, Edam és Gouda (róluk majd írok részletesebb bejegyzést, miután felfedeztem őket).
Mindegzik híres építészetéről, a holland tengerészet történetét bemutató múzeumairól, az Indonéziával fennálló évszázados kapcsolatukról és a holland mesterek ( Van Gogh, Rembrandt, Frans Hals, Vermeer) nagyszerű alkotásairól.