Amszterdam főtere

Dam tér
Első állomásunk - a Dam téren kezdjük. Már a 15. században a város központja volt, a folyóba épített gáton. Az Amstelt itt beboltozták, és zsilipekkel elzárták. A hajók itt csak leeresztett árboccal tudtak áthaladni. A boltozat fölött idővel házak épültek. A gát mellett, a folyó bal partján tér keletkezett, amelyet az évek folyamán teljesen beépítettek. Itt összpontosultak a várost irányító intézmények is.

 Gerrit Adriaensz, Berckheyde (1638-1698)
Dam Square, Amsterdam

Nieuwe Kerk (Újtemplom)
A Dam téren emelkedik a Nieuwe Kerk. 1408-ban épült, itt koronázták a holland királyi család tagjait.
A késő gótika stílusában épült, torony nélküli templom természetesen csak a régi templom, azaz az Oude Kerk összehasonlításában mondható újnak. Kétszer is teljesen leégett (1421-ben, 1452-ben), az 1645-ös tűzvész során csak a belseje pusztult el. Ekkor függesztették fel a torony építését.

 Ugyan nincs olyan lenyűgöző hatása, mint általában a középkori nagy székesegyházaknak, de kiemelkedőek festett üvegablakai (75 darab). Mahagóni fából faragott szószékét 15 évig készítették, amely szokatlanul pompás a holland templomokhoz képest.

 A mahagóni fából készült szószék egyik oldala

Hatalmas orgonáját erezett fa kerubok és angyalok ékesítik. Gyönyörű háromszintes rézcsillárok függenek a főhajó és a kereszthajók mennyezetéről. Itt van eltemetve Michiel de Ruyter, a hollandok által nagyra becsült admirális, aki a franciák elleni tengeri csatában halt meg. Síremlékét Rombout Verhulst készítette. Protestáns templom lévén csak az istentiszteletek ideje alatt van nyitva. Ha más időpontban szeretnénk megtekinteni, a templom mögött található Eggerstraat 6. szám alatt csengessünk. A templom gyakran ad otthont kiállításoknak és koncerteknek.

Nationaal Monument (Felszabadulási emlékmű)
 A Dam téren található. A J. J. P. Oud által tervezett, és John Raedecker által faragott 22 m magas obeliszket - egyesek szerint fallikus művet- 1956-ban emelték a II. világháborúban elesett holland áldozatok emlékére. Előtte két oroszlán, Hollandia címerállata. A falban urnák vannak elhelyezve, amelyekbe az összes hollandiai tartományból, valamint a volt gyarmat Indonéziából, az Antillákról és Suriname-ról származó föld van.