Texel - Fríz szigetcsoport

A szigetcsoport legnagyobb, legdélibb és legkönnyebben megközelíthető tagja. Lakóinak száma is a legtöbb (12.000), ehhez jön a nyáron néha komoly zsúfoltságot okozó rengeteg turista. A sziget, mintha egy mikrokozmosz lenne az univerzumban. Mivel kevés ember él itt a szigeten, mindenki ismeri egymást. Még a legnagyobb sietségben is van idejük pár kedves szót váltani egymással, nagyon összetartanak, hiszen tudják bármi van csak egymásra számíthatnak a szigetlakók. Ha valaki bénázik a szűk kis utcákon csak rálegyintik turisták.
A texeli komp egész évben óránként indul Den Helderből, a menetidő 20 perc. Akár az autónkat is magunkkal vihetjük, de mivel a sziget csak 25x9 kilométeres, a közlekedés kerékpárral is megoldható. A komp 't Horntjéban köt ki, innen buszok indulnak a fővárosba, Den Burgba, ahol kerékpárt kölcsönözhetünk, és beszerezhetjük a turistaútvonalak térképét is.
Texel zöld lapályain marhák, lovak és a jellegzetes helyi fajtához tartozó juhok legelésznek. A réteken látható kunyhókban szénát tárolnak, a szélárnyékos oldaluk pedig védelmet kínál az állatoknak a metsző szél ellen - ezért néz mindegyik kunyhó ugyanabba az irányba.
Den Burg a sziget fővárosa, ami a leghangulatosabb szerintem. De a fő üdülőhely az északnyugati parton fekvő De Koog, ahol én is lakom:) tíz percre az Északi tengertől. De Koog nem különösebben figyelemreméltó hely, de a fűvel benőtt dűnék lábánál húzódó hosszú, homokos tengerpart valóban ideális. A naplemente meg egészen magával ragadó, még ital is van róla elnevezve.
Cocksdorp, mely a sziget legészakibb pontján áll, szintén berendezkedett a nyaralóturizmusra és a tengerpartja is kellemes.

Sajnos egyfolytában fagy le a gépem, ha képeket akarok tenni, így most marad egy jó kis muzsika.
Jó éjszakát Mindenkinek!