Fríz szigetek

Pontosítjuk hollétem koordinátáit...ha valaki erre tévedne élete hajóján, tudja hol keressen engem!:)

A Fríz más néven Waddensee- szigetek Noord Holland tartomány tetejétől északkeleti irányban széles ívet alkotva húzódnak a német partok felé. A térképen úgy néznek ki, mint egy földcsík, mely elszakadt a szárazföldtől, és különböző méretű darabkákra töredezett szét.
Valójában a szigetek egy hatalmas homokpad részét képezik, melynek nagyja a víz alatt húzódik. Ez a homokpad természetes hullámtörőként működik az Északi-tenger és Hollandia északi tartományai között. A középütt rekedt sekély víztükör a Waddensee ("Sáros tenger") nevet kapta. A Waddensee átlagos mélysége egy méter körül van, de három méternél mélyebb pontja még dagálykor sincs.
Apálykor a tenger visszavonul és szabaddá válik az a kb 2600 négyzetkilométeres sáros lapály, melyben rengeteg tengeri állat él, és ezrével vonzza a táplálékot kereső madarakat. A szigetek szintjén ideális környezetet jelentenek a madarak és különösen a vadvirágok számára. A szigetcsoportnak öt nagyobb és számtalan kisebb, lakatlan tagja van. A szigetek további jellemzője a jó minőségű homokos tengerpart, ezt nyári hétvégeken meglehetősen sok ember keresi fel.
A többi évszakban a szigetre áldott nyugalom borul, a természetbarátok nagy örömére.

így ha valaki egy lakatlan, vadregényes szigeten szeretne élni Hollandia, Fríz szigeteket írjon a GPS be, mert itt akad belőlük bőven.:)

Egy kedvenc holland énekesnőm s egyik kedvenc italom szerencsés találkozása az alábbi dal:

 Szép napot!:)

1 megjegyzés:

Es frizeknek tartjak ott magukat az emberek, vagy csak siman hollandok?