Hollandia dióhéjban

Hollandia (teljes nevén Holland Királyság, hollandul Koninkrijk der Nederlanden) nyugat-európai ország. Délről Belgium, keletről Németország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. A holland közjog különbséget tesz „Hollandia” és a „Hollandiai Királyság” között. A Hollandiai Királyság 4 részből áll: Hollandia, valamint Karib-szigetekhez tartozó Aruba, Curaçao és Sint Maarten. Belgium, Hollandia és Luxemburg szoros regionális együttműködését általában Benelux államokként említik.
Vízhálózata rendkívül gazdag. Az országba érkező folyók mind az Északi-tengerbe ömlenek.
Annak ellenére, hogy kis ország a táj rendkívüli változatos, és a tizenkét tartomány mindegyikének megvan a maga jellegzetes arculata. Hollandia legismertebb városai Noord (Észak) és Zuid (Dél) Holland tartományban vannak. Amszterdamon, Hágán és Rotterdamon kívül egész sor kisebb város is közéjük tartozik, mint például Delft, Leiden, Haarlem, Edam és Gouda (róluk majd írok részletesebb bejegyzést, miután felfedeztem őket).
Mindegzik híres építészetéről, a holland tengerészet történetét bemutató múzeumairól, az Indonéziával fennálló évszázados kapcsolatukról és a holland mesterek ( Van Gogh, Rembrandt, Frans Hals, Vermeer) nagyszerű alkotásairól.