Amszterdam bemelegítő:)

Kissé eltűntem az utóbbi időben s elhanyagoltam a blogom, de ezen a hétvégén megpróbálom leróni adósságaimat. A héten Amszterdamban voltam, így a következő jó pár bejegyzés főszereplője Ő lesz.


Készítsünk egy finom teát vagy egy jó  fahéjas Latte macchiatot vagy egy kellemes ízvilágú pohár bort, dőljünk hátra egy kényelmes fotelben s élvezzük, amint a város magával ragad. Jó olvasást!

Hollandiának- ritkaságszámba megy- két fővárosa van. Hágában székel a kormány és a parlament, de királyi palota van Hágában is és Amszterdamban is. Az ország politikai, gazdasági és kulturális központja a körülbelül 750 ezer lakosú Amszterdam.

Sokaknak először a liberális drogpolitika, a melegek európai központja jut eszébe. Ez egyenes következménye annak a hosszú hagyományokra visszatekintő és tiszteletreméltó toleranciának, amely a vallásokkal, filozófiákkal és a politikai nézetekkel szemben régóta megnyilvánul. Ezt a szabadságot máig tiszteletben tartják, ha az egyén cselekedetei nem sértenek másokat.


Amszterdam Észak-Európa legátgondoltabban megépített városa. Gyakran Észak Velencéjének nevezik, és valóban nem kevés a hasonlóság. Mindkét város első számú ellensége a víz, mellyel folyamatosan harcot vív a túlélésért. Amszterdam is, éppúgy mint Velence, tengeri nagyhatalom volt és világszerte ismert művészeti kincseiről. Emellett meg tudta őrizni csatornák szabdalta óvárosának sok évszázados képét, helyenként még a hangulatát is. S mert 90 aprócska szigeten épült, amelyeket 60 csatorna választ el, és több mint 120 híd köt össze, joggal nevezik Észak Velencéjének.


A sok hasonlóság mellett azonban kiemelkedik egy jelentős különbség, Amszterdam nem muzeális darab, nem ékszeres dobozka, örökké változik és meg is követeli a változást. Elég ha csak kiülünk a csatornák mentén sorakozó kávéházak egyikébe, meglátogatjuk a számtalan galéria egyikét (jobb persze, ha minél többet) vagy egy nyári estén, csak úgy "elindulunk", érezni fogjuk, hogy ez a város a nap 24 órájában zsong, és megdöbbentő dinamikával változik és változik.

A városnéző turista szempontjából Amszterdamnak van egy nagy előnye. Sűrűn, egymáshoz közel találhatók a látnivalók, egyetlen örömteli sétával körbe lehet járni őket. Az érdekes dolgok viszonylag kis területen koncentrálódnak, és könnyen elérhetők. A távolabb esőket a nagyszerű tömegközlekedéssel, vagy valamicskével hosszabb sétálással érhetjük el. Mindenképpen kényelmes strapacipőt vegyünk fel (lásd Teva cipők:), így könnyebben megbirkózunk az útkövezettel. Kellemes időben legcélszerűbb a klasszikus helyi közlekedési eszközt, a kerékpárt választani.

A helyzet első pillantásra zavarba ejtő (erről tanúskodik a sok térképet bambuló turista az utcasarkokon): csatornák bonyolult hálózata van előttünk, mindegyik vízi út aggályosan azonos méretű, mindegyik partján fasorok húzódnak, és keskeny, egymáshoz tapadó, oromdíszes házak sorakoznak. 
A hatás elbűvölő, magával ragadó. A házak sűrűjében azonban nehéz kiismerni magunkat és megtalálni a műemlékeket. Vegyünk hát mély lélegzetet és tanulmányozzuk át Amszterdam belvárosának térképet s kalandra fel.